Vzor americkej vlajky na pozadie

2025 LOTUS EMAYA EV

  • Lotus odhalil nový elektrický štvordverový hatchback s názvom Emeya.
  • Zdieľa svoju platformu a pohonné ústrojenstvo s SUV Eletre a sľubuje až 905 koní v najvyššej verzii.

Britská automobilka známa najmä ľahkými športovými automobilmi, už vyšla zo svojej komfortnej zóny a vydala elektrické SUV Eletre s hmotnosťou 5500 libier. Takže príchod nového Lotusu Emeya EV 2025, aj keď je stále úplne iným vozidlom ako Elise alebo Emira, nie je v tomto kontexte taký šokujúci. Ako súrodenec modelu Eletre má nový štvordverový hatchback Emeya podobný pohon a dizajn, ale sľubuje ešte lepší výkon vďaka svojmu nižšiemu a aerodynamickejšiemu tvaru.

Nie sme si istí, čo presne má Lotus na mysli, keď nazýva Emeyu “Hyper-GT”, ale je jasne určený na to, aby konkuroval modelom ako Porsche Taycan, Lucid Air a Tesla Model S. Ako taký je vybavený veľkou batériou – konkrétne 102,0 kWh – a výkonnými prednými a zadnými elektromotormi. Očakáva sa, že štandardné nastavenie ponúkne rovnaký výkon 603 koní a krútiaci moment 523 libier ako modely Eletre s nižšou špecifikáciou, zatiaľ čo špičková verzia Emeya sľubuje neuveriteľných 905 koní a krútiaci moment 727 libier. Táto verzia bude mať tiež dvojstupňovú prevodovku ako Taycan.

Hoci Emeya bude pravdepodobne ťažká ako Eletre, Lotus stále tvrdí, že verzia s výkonom 905 koní sa dostane na 100km/h za menej ako 2, 8 sekundy a prejde na maximálnu rýchlosť 255km/h. Je vybavený štandardným vzduchovým odpružením a obsahuje všetky druhy aktívnych aerodynamických prvkov, ako sú uzávierky prednej mriežky, zadný difúzor a zadný spojler, ktorý sa nasadzuje na vytvorenie väčšieho prítlaku pri rýchlosti.