Vzor americkej vlajky na pozadie

2023 Audi Q8 E-Tron

Novinkami nabitá a predovšetkým s väčším dojazdom. To je nová “baterková” verzia Audi Q8 E-TRON. Audi prichádza hneď s dvomi verziami s označením Q8 55 a SQ8.

Keď bol E-Tron prvýkrát uvedený na trh, bol akýmsi ambasádorom úsilia Audi o elektrifikáciu a v tom čase to bolo jedno z mála “baterkových” SUV na trhu. Po čase sa na trhu objavilo množstvo elektrifikovaných SUV a tak nastal čas na inováciu E-Tron. Na trh prichádza novinka s označením Q8 55 s výkonom 355 koní. K pohonu slúžia dva elektromotory, jeden vpredu a druhý vzadu. Model Q8 55 vie krátkodobo zvýšiť výkon na 409 koní.

Druhý model s označením SQ8 používa rovnaké predné a zadné dvojmotorové nastavenie (jeden na každom kolese, čo mu tiež prepožičiava pokročilú schopnosť vektorovania krútiaceho momentu) ako odchádzajúci E-Tron S s výkonom 429k (496 koní pri krátkodobom zvýšení výkonu). Pôvodný model E-Tron z roku 2019 dosiahol zrýchlenie z 0 na 100km/h za 5,1 sekundy. Audi tvrdí, že nová SQ8 to dá za 4,3 sekundy.

A konečne, čo sa týka dojazdu. Pôvodná verzia mala dojazd okolo 365km podľa testov EPA. Konštruktéri kompletne prekopali architektúru batérii a zvýšili kapacitu batérii na 114kWh, čo je až o 20% väčší výkon ako u pôvodnej Q8. K tomu pomohlo vylepšenie chemickej reakcii v batérii. Konečný verdikt dojazdu je okolo 482km na jedno nabitie pričom aj rýchlosť nabíjania je podľa výrobcu zvýšená. Či to bude naozaj tak, nechajme sa prekvapiť na jar 2023.

NAVŠTÍVTE NÁŠ ESHOP